Over Djenné

© Meziensvideography

”Met mijn illustraties wil ik de kijker meenemen naar wonderlijke werelden waarin je kan ontsnappen aan de alledaagse werkelijkheid. Daarbij beoog ik de verwondering te prikkelen. Mijn stijl wordt omschreven als poëtisch, fantasierijk, speels en magisch.”

Biografie

Djenné (Tilburg, 1995) studeerde illustratie aan de Academie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda en studeerde in 2017 cum laude af. In 2018 won ze de tweede prijs en de publieksprijs BoekieBoekie Start Award en verscheen een tekening van haar hand in de bundel ‘Griekse helden’. Later dat jaar illustreerde ze een van de sprookjes in ‘De kikkerbilletjes van de koning’ van Janneke Schotveld. In 2019 maakte Djenné haar debuut in de kinderboekenwereld, met ‘Het beest met de kracht van tien paarden’, geschreven door Lida Dijkstra, dat genomineerd werd door de Vlaamse kinder- en jeugdjury. Kort daarna volgde haar eerste prentenboek ‘De vuurvogel‘ een hervertelling van het wereldberoemde ballet van Fokine en Stravinsky, door gouden griffel winnaar Bette Westera. Djennés illustraties in De vuurvogel werden beloond met een zilveren award tijdens de European Design Awards 2021.

Werkwijze

Voor de totstandkoming van mijn werk gebruik ik verschillende materialen en technieken om vlekken, texturen en tekeningen te creëren, die ik vervolgens digitaal samenvoeg. Tijdens het illustreren streef ik niet naar een vooraf bedacht plaatje in mijn hoofd, maar gebruik ik toevalligheden en nieuw ontstane inzichten om tot onverwachte illustraties en krachtige composities te komen. Hierin laat ik me inspireren door schaduwfiguren, silhouetten, knipselkunst, theater (decors), sprookjes en mythen.


Opdrachtgevers

Onderscheidingen & prijzen

2022 – Nominatie – Woutertje Pieterse Prijs met Schaduw van Toet
2022 – Short list – Boon voor literatuur met Schaduw van Toet
2021 – Silver award –  European Design Awards (Book & Editorial Illustration) met De vuurvogel

2021 – Nominatie Biennial of Illustrations Bratislava met De vuurvogel
2021 – Geselecteerd voor Driving Dutch Design, het gerenommeerde talentontwikkelingsprogramma van ABN AmroBond Nederlandse Ontwerpers en Dutch Design Foundation
2020 – Nominatie Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen met Het beest met de kracht van tien paarden
2019 – Nominatie Fiep Westendorp Stimuleringsprijs
2018 – Boekieboekie Startaward, publieksprijs
2018 – Boekieboekie Startaward, 2de prijs

Educatie

AKV Sint Joost (cum laude/with honor) 2013-2017
Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (Gent, BE) 2015-2016

Wat anderen over mij zeggen:

 

Nieuwsbrief

Benieuwd naar mijn nieuwste boeken, acties, media aandacht voor mijn werk of een exclusief voorproefje van mijn huidige projecten?

Meld je aan voor de nieuwsbrief:

© Djenné Fila | 2022 | KVK: 69215677 | BTW: NL 002345091B96
nl_NL